Jó felvételt csak úgy készíthet az ember, ha a felvételi lánc minden szeme kiváló minőségű. A mikrofon kábel audio jelek továbbítására szolgál, amelyet audioszakértők, rajongók használnak, és mikrofonszintű kiegyensúlyozott jeleket továbbítanak.

Többféle felhasználási területük van, és az audioalkalmazásuk az élő műsoroktól a professzionális felvételig terjed. A mikrofon kábel, más néven XLR-kábel három fő komponensből áll. Ezek a belső vezeték, amely az audio jelet továbbítja, az árnyékolás, amely megvédi a vezetőkön áthaladó információt, és a háromtagú csatlakozók, amelyek a kábel csatlakoztatását teszik lehetővé mindkét végén.

Fontos megjegyezni, hogy mind a három alkatrésznek működőképesnek kell lennie ahhoz, hogy a kábel működjön. A mikrofonszintről érkező jelek, amelyek a mikrofonból a mikrofon kábel közvetítésével érkeznek körülbelül -60 dBu és -40 dBu között vannak. A kacsa-audio.hu weboldalon egyedi méretű kábelek készítésére is van lehetőség mikrofon vagy egyéb stúdiótechnikai eszközök csatlakoztatásához.

Az SPDIF kábel használatának előnyei

A SPDIF egy optikai audiokábel formátum, amely lehetővé teszi a digitális audiojelek átvitelét eszközről eszközre anélkül, hogy először analóg jellé kelljen konvertálnia. Ez azért előnyös, mert az ilyen átalakítás ronthatja a hangminőséget. Egyszerűen fogalmazva az SPDIF kábel révén az egyik digitális hangforrást a másikhoz csatlakoztathatja anélkül, hogy a hangminőség romlana.

A SPDIF kábel egyik előnye a jobb hangminőség, azáltal, hogy nem kell a hangot analóg hanggá alakítani, majd újra digitálissá, kevesebb információ és részlet vész el. Másik előny a kevesebb késés, mivel kevesebb ezredmásodperc vész el az átvitel során ebben az esetben.

A SPDIF kábelt általában audioeszközök digitális összekapcsolásához használják, azonban az utóbbi időben egyes kategóriákban háttérbe szorult a HDMI tömeges terjedése miatt. Ettől függetlenül az olyan berendezések, amelyek csak hangokban érintettek (pl. hangrendszer, minőségi CD/SACD lejátszó) nem támogatják a HDMI ki- és bemenetet, de az SPDIF-et igen.