Ma már az interneten bármiféle terméket meg lehet vásárolni, de a szükséges szolgáltatásokat is megtaláljuk a különféle oldalakon. Az emberek legtöbbje szereti online intézni a dolgait, így nem meglepő, hogy a tapasztalt kereskedők és a tapasztalatlan magánemberek is gyakorta döntenek a webáruház nyitáson. Webshop készítés előtt mindenképp érdemes szétnézni az olyan weboldalakon, mint például a viltor.hu. Amikor saját webshopot szeretne valaki készíttetni magának, egy direkt erre szakosodott céget keres fel, aminek szakértői az általa elképzelt online üzletet alkotják meg.

Töviről-hegyire átbeszélik a leendő rendszer működését, más rendszerekkel való külső kapcsolatait, megjelenését, adminisztrációs felületének felépítését, valamint az esetleges egyedi igényeket. Viszont tudni kell, hogy a webáruház készítő cégek nagyon sokszor nem a saját maguk készítette webshopot árusítják, hanem az úgynevezett Open Source webáruház motort használják, amelyek egyébként bárkinek elérhetőek.

Tehát nem nulláról építenek fel egy webáruházat, hanem azért fizet az ügyfél, hogy a vállalkozás szakértői az adott piac sajátosságaihoz igazítsák, az egyébként erősen nemzetközi standardokhoz igazodó webáruház motort. A szakemberek lefordítják a magyarul nem elérhető részeket, a sok elérhető kiegészítő modul közül beintegrálja a kereskedőnek szükséges elemeket, igénynek megfelelően átalakítja a külső megjelenést, illetve idővel a különféle plugineket, egy-egy verzióváltáskor frissíti és korrigálja a rendszert. Természetesen, ez lényegesen költségesebb, mint a bérlés.

Ez utóbbi lehetőség nemcsak anyagi szempontból számít optimálisnak, hanem azért is, mert ezzel egy kész megoldást kapunk. Ebbe már be van építve minden olyan külső és belső szolgáltatás, ami igényként felmerülhet az üzemeltetés során. Például ilyen szolgáltatás a webáruház termékkeresője, készletkezelője, paraméter szűrője. Ennél fogva, több szempontból is érdemesebb a bérlés mellett dönteni. Az említett weboldalon megismerhető cégtől könnyen bérelhetünk online boltot.