szerelemvirág
Szerelemvirág

Az Agapanthus 6 húsos gyökerű évelő növényfajból álló nemzetség és rendszertani tévedésben szenvedtek. Eredetileg a szerelemvirág a liliomfélék családjába tartozott, majd átkerült az amarillisz családba, újra áthelyezték a hagymafélék közé, visszakerült az előbbihez, jelenleg pedig a saját családjában, az Agapanthaceae kategóriában van.

A szerelemvirág készítményeket szívbántalmak és bélfájdalmak kezelésére használják. Dél-afrikai hagyományos gyógyítók fitogyógyszerként használták a terhességgel kapcsolatos betegségek kezelésére és a szülés megkönnyítésére. Szájon át alkalmazzák, a könnyű szülés és az egészséges gyermek érdekében.

Megkönnyítheti a méhlepény kilökődését és fokozhatja az összehúzódásokat. A szerelemvirág készítményeket újszülöttek mosására is használják, tehát csecsemő tonik is készül belőle. Afrodiziákumnak tartják, impotencia és meddőség kezelésére gyakran használják. A leveleket a csukló körül láz csökkentésére is szokták alkalmazni. Ha érdekel a készítmény és annak előnyei, érdemes kipróbálnod.