Szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

Jelentős látásromlással jár a szürkehályog, rövidebb nevén a cataracta és a kialakult betegség esetén sem gyógyszer, sem szemüveg nem segít, csak a műtéti beavatkozás. Sajnos, Magyarországon is rengeteg embert érint ez az egészségügyi probléma és amint tudjuk, az állami intézményekben meglehetősen sok időbe telik, mire sorra kerülünk. Nem véletlen, hogy sokan inkább magán szemészethez fordulnak Budapesten (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.). Például a Budai Szemészeti Központ rövid idő alatt tudja fogadni a betegeket, egyáltalán nincs hosszú várakozási idő.

Itt a szakorvosok a cataracta műtétet az úgynevezett phacoemulsificatios technikával végzik, ami jelenleg a legkorszerűbb eljárás. Nincs altatás a beavatkozás során, hanem helyileg, szemcseppekkel történik az érzéstelenítés. Rendszerint kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe a beavatkozás és csaknem teljesen fájdalommentes. Természetesen az operáció előtt szükséges néhány vizsgálatot elvégezni.

Amennyiben az analízisek azt mutatják, hogy a páciens alkalmas a műtétre, akkor a szemész szakorvossal közösen kiválasztják a beteg munkájának, szabadidős tevékenységeihez megfelelő műlencse típust. Ezt követően egy speciális eszközzel a szakemberek megtervezik a beültetendő műlencsét. A műlencsetervezés, vagyis biometria olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, ami a szem paraméterei alapján személyre szabott műlencsét tervez. Ha mindez megvan, akkor következik a fájdalommentes cataracta operáció, ami visszaállítja a beteg éleslátását.

Például a trifokális műlencse beültetése után távolra, közelre és monitortávolságra egyaránt élesen fog látni a páciens, szemüveg nélkül. Viszont monofokális műlencse beültetés esetén közelre és távolra élesen fog látni a műtött személy, azonban a többi távolságra szüksége lesz szemüvegre. A beavatkozás után 1-2 órát pihennie kell a páciensnek, csak ezután távozhat az operáló intézményből. 1-2 nappal a lencseműtét után kontrollvizsgálatra kell jelentkeznie, majd 2 hónap múlva szintén.