A nyaki borda fájdalom rendkívül zavaró lehet. Azonban a gyógytorna segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a mozgékonyságot. A nyaki borda gyógytorna gyakorlatok olyan módszerek, amelyek segítenek enyhíteni a kellemetlen érzést és javítani a testtartást. Ezek a gyakorlatok könnyen elvégezhetők otthon, és általában nem igényelnek speciális felszereléseket. Ilyen esetben így segíthet a gyógytorna borda fájdalom esetén.

Milyen mozgássorozatok vannak? Az első gyakorlat az „Alsó nyaki bordák nyújtása”. Ehhez le kell ülni egy székre, a hátat egyenesen tartani, a fejet előre hajlítani, majd a hátat meghúzni és a vállakat leengedni. Ezután meg kell próbálni a fejet a mellkasra hajlítani, és ezt a pozíciót 10-15 másodpercig tartani, majd lassan visszatérni a kiindulási pozícióba. Ezután ugyanezt az eljárást kell elvégezni a jobb és a bal oldalon is.

A második gyakorlat az „Alsó trapéznyújtás”. A lényege, hogy egyenesen álljunk, majd az egyik kart ki kell emelni és a fej fölé emelni, majd a másik kezünkkel megfogni a könyököt. Ezután meg kell húzni a könyököt a fej felé, miközben a vállakat leengedjük. Ezt a pozíciót 10-15 másodpercig tanácsos tartani, majd lassan visszatérni a kiindulási pozícióba. Ezt követően ugyanezt az eljárást ajánlatos elvégezni a másik oldalon is.

A harmadik gyakorlat az „Alsó trapéz izom erősítése”. Álló pozícióban kezdődik ez is, majd a karokat a mellkas előtt keresztbe szükséges tenni. Ezután meg kell próbálni a vállakat lassan emelni a fülek felé, majd lassan vissza kell térni a kiindulási pozícióba. A mozgást 10-15 alkalommal érdemes elvégezni.

A negyedik gyakorlat az „Oldalsó nyaki bordák nyújtása”. Ehhez le kell ülni egy székre, majd az egyik kart a fej fölé emelni, és a másik karunkkal megfogni a könyököt. Ezután meg kell húzni a könyököt a fej felé, miközben a vállat leengedjük, majd ezt a pozíciót 10-15 másodpercig tartani. Ezután ugyanezt az eljárást kell elvégezni a másik oldalon is. Ez a gyakorlat segíthet enyhíteni a nyak- és vállfájdalmakat, javítja a testtartást és fokozza az izomtónust.