Bloomberg Tier 1 napelem
Bloomberg Tier 1 napelem

A napelemek gyártása és alkalmazása nem számít új jelenségnek. A megnövekedett vásárlói igényekre reagálva, egyre több napelemgyártó cég képviselteti magát a piacon. Ha az energiahatékonyság jegyében szeretné redukálni az elektromos áramra fordított összeget, illetve fontosnak tartja a környezettudatos elvek követését, előbb-utóbb garantáltan megfontolja a napelem telepítését. Mégis, melyik gyártónak szavazhat bizalmat? Nos, a Bloomberg Tier 1 napelem lista e döntést hivatott megkönnyíteni.

A folyamatosan fejlődő technológiának köszönhetően, a Nap energiáját hasznosító panelek is jelentős változásokon esnek át. Az első napelem például 1%-os hatékonysággal üzemelt, a jelenleg piacvezető panelek pedig már 18-19% érnek el. Tapasztalat híján nehéz megmondani, hogy melyik napelemrendszert válassza a színes skálán. A Bloomberg Tier 1 napelem listát a Bloomberg New Energy Finance hozza nyilvánosságra negyedévenként.

Ebben a listában minden napelemek gyártásával foglalkozó cég fel van tüntetve, így az általuk készített rendszerek pontos paramétereiről is átlátható képet kaphat. Nem titok, hogy a napelemrendszerek ára költséges. A panelek megvétele mellett, az adott ingatlan belső struktúráját is át kell alakítani ahhoz, hogy profitálhassunk a napelemek által tárolt energiából. Az Európai Innovációs Szervezet az egyes vállalatok, oktatási intézmények anyagi támogatását tűzte ki célul, így a szóban forgó rendszer ára is jelentős mértékben redukálódik, már ami az önrészt illeti.

Az Európai Innovációs Szervezet, röviden EIT 2008 óta működik és olyan sürgető globális kérdésekre kíván méltányos választ, illetve lehetséges megoldást kínálni, mint az éghajlatváltozás és a Föld kimerülő energiaforrásainak alternatív pótlása. Ez utóbbiban játszanak nagy szerepet a napelemrendszerek, amelyekre előbb vagy utóbb, de az egész emberiség „kénytelen” lesz áttérni, hátrahagyva a hagyományos energiafelhasználási módszereket. Az Európai Innovációs Szervezet eddig elért eredményei már önmagukban okot adnak a bizakodásra.