Azok, akik napelem rendszer telepítése mellett döntenek, minden bizonnyal tisztában vannak ennek a szisztémának a remek előnyeivel, mint ahogyan azzal is, hogy ennek a második legfontosabb része az inverter. Ennek szerepe, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa át, amit már közvetlenül használhatunk a háztartásban, így nyilvánvaló, hogy a legjobb típust érdemes választani.

A teljes listát az stnapelem.hu weboldalon találod meg. Van egy másodlagos feladata is az inverternek, mégpedig a napelem panelek folyamatos megfigyelése, ellenőrzése. Ez a rendszer legérzékenyebb eleme, ami nélkül leáll az áramtermelés. A többi berendezéshez viszonyítva, az inverter élettartama rövidebb, a folyamatos használat miatt, de egy márkás, időtálló szerkezet sok évig kiszolgálhat. A magyar piacon az egyik legjobb inverter márka a Fronius. Ez az osztrák cég már 1995 óta gyárt invertereket és a régióban kiváló szervizhálózatot épített ki.

Bontás nélkül cserélhető minden alkatrésze, akár a garanciális idő után is, ami általában 5 év, de lehetőség van 20 évre kibővíteni. Számos típusban kaphatóak a gyártó inverterei és ezek mindegyike aktív hűtéssel bír, a magasabb teljesítmény érdekében. A következő gyártó a SolarEdge, amelyik az okos inverterek piacvezető márkája. Komoly belső védelmük mellett, ezek a termékek nyújtják a legmagasabb hatásfokot. Van egy nagyszerű műszaki megoldásuk, nevezetesen az, hogy maga a készülék két részből áll, a klasszikus inverter funkciókból, valamint az ezekhez kapcsolódó teljesítményoptimalizáló eszközből.

Ez a megoldás lehetővé teszi a napelem rendszer panelenkénti ellenőrzését. A Huawei márkát nem kimondottan az inverterek gyártásáról ismerjük, pedig ilyeneket is készít. Viszonylag új szereplő ezen a területen, de a készülékei számos ponton képesek megfelelni ugyanazoknak a műszaki követelményeknek, mint a piacvezető társaik. A német SMA megbízható gyártó, a Solplanet pedig 2007-ben kezdett saját márkanév alatt költséghatékony invertereket gyártani.