Néhány helyiségben, mint a konyha, fürdőszoba, dolgozószoba, a szokásos árnyékolási megoldások kissé alkalmatlanok. Ebben az esetben az úgynevezett római roló jelent megoldást a problémára. Ezek nem lógnak az ablak oldalain, mint a függönyök, de a hagyományos redőnyöktől is különböznek, mindenekelőtt a dekorativitásuk és az esztétikájuk révén, így kölcsönözve otthonosságot a helyiségnek. A római roló formatervezése során speciális síneket használnak, amelyek merevítik a terméket és a segítségükkel az anyag azonos méretű redőkre hajtogatható.

Az alak megőrzése végett, a termék aljára súlyt varrnak. A felemelést és a leeresztést egy speciális mechanizmus szabályozza, huzal vagy lánc segítségével. Opcionálisan automatikus szabályozás is telepíthető. Az ilyen típusú függöny jellemzője, hogy az emelkedés bármilyen szinten rögzíthető, ezáltal szabályozva a helyiség megvilágítását. A római rolót lehetőség van csupán az egyik vagy mindkét ablakra felszerelni. Csatlakoztathatóak az ablakkerethez vagy a mennyezetre is. Valami sohasem változik, még ha olyan divatirányzat-függő témáról van is szó, mint a lakás dekoráció. Érdekes módon, a klasszikus függönyök varrásához használt anyagok az évszázadok alatt nem sokat változtak. A vezető szövetek között ugyanazt a selymet, bársonyt, jacquardot, brokátot és szatént találjuk, mint nagymamáink korában. Ezek az anyagok meglehetősen sűrű szövésűek, de a fő előnyük a kifogástalan megjelenés. Éppen ezeket alkalmazzák annyira előszeretettel a nappalikban vagy a hálószobákban, hogy örökérvényű megjelenést varázsoljanak ezekbe a helyiségekbe.

római roló

Római roló

Ilyen függönyökkel kissé ritkábban találkozhatunk a konyhákban. Itt javasolt az átlátszóbb szövetek használata, mivel ezek jobban átengedik a levegőt, ami elengedhetetlen egy olyan helyiségben, ahol folyamatosan sütnek és főznek valamit. Klasszikus anyag megoldások alkalmazása esetén ne hagyja figyelmen kívül a kiegészítőket sem! A webáruházunk galériájában megtekintheti a klasszikus függönyök szinte összes lehetséges változatát a különféle helyiségekhez.