bojler anód
Bojler anód

Amikor megnyitjuk a csapot, magától értetődőnek vesszük, hogy egyetlen mozdulattal válthatunk hideg és meleg víz között. Ezt a mai kor minden vízmelegítő berendezése garantálja. Ám fel kell készülnünk arra is, hogy egyes alkatrészek, mint például a bojler anód, időnként cserére szorulnak. Legyinthetünk-e ilyenkor a tennivalónkra? Nem!

Egy nagyon fontos, ám nem túl költséges alkatrészről van szó. A cseréjével nem érdemes spórolni, de késlekedni sem ajánlott. A bojler anód a korrózióvédelem szempontjából elengedhetetlen, hiszen megvédi a berendezést a kilyukadástól. A vízzel teli fémtartály ugyanis előbb-utóbb korrodálódik. Igaz, mindettől vastag zománcréteg védi, ám nem mindenhol.

Ezért helyeznek bele egy magnéziumötvözetből készült speciális rudat, ami kevésbé nemesfém, mint az acél. Lényegében a bojler anód azért van jelen, hogy tönkremenjen a vizet tartó acéltartály helyett. Tehát mondhatni olyan alkatrészről van szó, ami egész biztosan meghibásodik valamikor, a bojler pedig akkor lesz hosszú életű, ha ez a tartozék mielőbb cserére kerül.