akvárium tisztítás
Akvárium tisztítás

Egyre gyakoribb, hogy egy lakás díszítésére akváriumot használnak a házigazdák. A sajátos kis ökoszisztéma berendezése és fenntartása ugyanakkor némi figyelmet és törődést követel. A jól felépített és élőlényekkel is okosan betelepített medence esetében az akvárium tisztítás nem jelent komoly kihívást. Érdemes figyelni az egyensúlyra, hiszen, ha jól beállt a vízi baktériumvilág, akkor azt nehezen lehet felborítani.

A vízcserék esetében csak a minimumra kell törekedni. Az akvárium tisztítás elengedhetetlen kelléke az aljzatporszívó, amivel egyszerűen el lehet távolítani a felgyülemlett szerves törmeléket. Egyszerre sohasem szabad 30 %-nál nagyobb folyadékcserét végezni és azt is csak pihentetett vízzel.

Tévedés azt hinni, hogy a kristálytiszta, teljesen átlátszó közeg az ideális, ugyanis az igazán érett (hasznos baktériumokban gazdag) folyadék színe általában enyhén sárgás-zöld színű, de mégis jól átlátható. A rendszeres és figyelmes kisebb akvárium tisztítás bőségesen elég ahhoz, hogy a halak jó egészségben tudjanak élni, hosszú időn keresztül.