Utasbiztosítás – az utazó biztonsága

A határok nyitottak, csatlakoztunk a schengeni övezethez, egyre könnyebbé vált az utazás, mind Európán belül, vagy akár a tengerentúlra is. Szerencsére az adatok azt mutatják, hogy egyre több embernek van módja, kihasználni a könnyített utazással járó előnyöket. Utazhatunk rövidebb-hosszabb időre, a megérdemelt pihenést eltölthetjük télen vagy nyáron, sítúrán vagy forró tengerparton az utazás életünk legnagyobb élményei közé tartozik. Ezért általában mindent megteszünk, hogy ez remekül sikerüljön, utazásunkat, pihenésünket semmi ne zavarja meg.

Vajon mindent megteszünk ezért? Nem felejtettünk el semmit?

Egy sajnálatos baleset vagy betegség egyik percről a másikra rémálommá változtatja utazásunkat, a pihenésre szánt idő stresszes szorongássá válik. Otthonunktól távol ezeket a helyzeteket sokkal nehezebb kezelni, s nem egy esetben borzalmasan költségessé is válhat. Nem beszélve arról, hogy bármikor meglophatnak egy utazás során. Ellophatják poggyászunkat, vagy nagyobb értékű tárgyainkat (telefon, laptop, kerékpár). A nyugodt pihenéshez, kikapcsolódáshoz ma már hozzátartozik, annak biztos tudata, hogy egy véletlenszerűen felbukkanó vészhelyzetben is biztosított a segítség.

Ezt egyetlen módon érhetjük el, ha utasbiztosítást kötünk utazásunk idejére.

Lássuk, mit takar az utasbiztosítás!

Nagyon sok ember tévesen azt hiszi az utasbiztosítás egyenlő a poggyászbiztosítással. Ez részben igaz is, mert ez alapból benne van, minden típusú utasbiztosításban, de emellett még számtalan komoly kockázatra nyújt fedezetet, mint: egészségbiztosítás, balesetbiztosítás, betegbiztosítás, jogvédelem. És mindezt aszisztencia jelleggel. Azaz nem utólag itthon térít, hanem a helyszinen kifizeti a költségeket.

Az utazásunk egész költségeire vetítve, napi alig pár száz forintba kerül utasbiztosításunk. Ennyit mindenképp megér, hogy vészhelyzet esetén se kerüljünk egyik percről a másikra kiszolgáltatott helyzetbe egy idegen országban. S mégis, ennek ellenére a lakosságnak csupán negyede indul útnak utasbiztosítással a zsebében, ez viszont – merjük kimondani – borzasztó nagy felelőtlenség.

Felelőtlenség akkor is, ha csak egy átlagos utazásra, pihenésre, városnézésre indulunk, a felelősség pedig sokszorozódik, ha síelni, vagy esetleg búvárkodni készülünk utasbiztosítás hiányában, hisz ez a kikapcsolódási tevékenység a megszokottnál magasabb kockázatot rejt magában.

Utasbiztosítással olyan komplex szolgáltatáshoz jutunk, amit sem az Európai Egészségügyi Kártya (EEK), sem pedig a bankkártyákhoz tartozó utasbiztosítások együttvéve nem tudnak fedezni.

Ráadásul utasbiztosítási szerződéssel felvértezve, nem csak anyagilag tudhatjuk magunkat biztonságban az utazás időtartama alatt, hanem az assistance szolgáltatással vészhelyzet esetén bármikor kapcsolatba léphetünk. Tulajdonképpen ez egy 24 órán keresztül hívható segélyhívó szám, amit a Föld bármely pontjáról elérhetünk, és magyar nyelven szól hozzánk. Gyakorlatilag bármilyen problémával lehet keresni, útbaigazítástól kezdve, tolmácsoláson keresztül, sőt, még a szálláskeresésben is segíthet.

Az utasbiztosítási skála nagyon széles, a kevés szolgáltatásból álló, alacsony díjú szerződésen át, a minden igényt kielégítő, de ennél fogva magasabb díjú utasbiztosításig minden megtalálható.

Ne legyen felelőtlen! Ne induljon útnak utasbiztosítás nélkül!

Kár esetén mindenképpen hívja a szükséges hatóságokat. (rendőrség, tűzoltóság, mentő)

Amennyiben kötött utasbiztosítást, kár esetén mindenképpen először hívja az utasbiztosítója 24 órás assistance telefonszámát, ahol segítenek, útbaigazítják a további teendőkkel kapcsolatban.